Tilaa nyt kodin kalusteet helposti ja edullisesti kotiintoimitettuna. Verkkokauppa auki 24/7!

Puuvillamattojen hoito-ohje

Imuroi ja tuuleta puuvillamattoa säännöllisesti, mutta älä tamppaa tai puistele. Imuroi aina sileällä mattosuulakkeella. Nukkapintaiset puuvillamatot on tärkeä imuroida ennen käyttöönottoa, jotta niistä lähtevä irtopöly vähenee ja nukka suoristuu.

Hoito-ohje puuvillamatoille

Imuroi ja tuuleta puuvillamattoa säännöllisesti, mutta älä tamppaa tai puistele. Voimakkaan puistelun seurauksena voivat päätyompeleet tai loimet katketa.

Imuroi aina sileällä mattosuulakkeella. Robotti-imurin tai tampparin käyttö ei ole suositeltavaa, sillä pyörivät harjakset kuluttavat maton pintaa ja voivat nostaa kuteen päitä ja lankoja maton sisästä. Hapsut voivat myös jäädä kiinni pyöriviin harjaksiin ja katketa.

Nukkapintaiset puuvillamatot on tärkeä imuroida ennen käyttöönottoa, jotta niistä lähtevä irtopöly vähenee ja nukka suoristuu.

Matot on pakattu usein tiiviisiin pusseihin, joten ne voivat aluksi tuoksua voimakkaasti. Tuoksu yleensä hälvenee muutamassa viikossa. Mattoja kannattaa tuulettaa ulkona aina kuivalla säällä, sillä kostea ilma yleensä voimistaa tuoksua.

Puuvilla on imukyistä ja matto saattaa käytössä likaantua herkästi. Kun käsittelet maton tekstiili- tai mattosuojasuihkeellä, niin maton pinnasta tulee likaa hylkivä ja pienet tahrat on helppo puhdistaa.

Pese koko matto vain tarvittaessa, älä tavan vuoksi! Puuvillamatto usein pehmenee pesussa ja menettää ryhtiään. Turha pesu kuluttaa myös maton pintaa ja haalistaa värejä.

Pese ja pyyhi tahrat aina tuoreeltaan nihkeällä nukkaamattomalla liinalla tai sienellä. Pyyhi tahraa aina sisäänpäin jotta tahra-alue ei leviä. Jos tahra-alue on iso eikä puhdistu helposti suositellaan koko maton pesua.

Kastele matto huolellisesti ja levitä veteen liotettu pesuaine matolle. Käytä viileää max. 30-asteista vettä. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla kuteen suuntaisesti ( poikittain) ja huuhtele useasti runsaalla vedellä kunnes huuhteluvesi on puhdasta. Kuivata matto mielellään varjoisessa paikassa ja tasopinnalla. Raitamatto tulisi kuivata raitojen suuntaisesti, jotta raitojen värit eivät leviä. Älä kuivata mattoja pyykkinarulla, sillä kosteat matot venyvät herkästi.

Kuosittele matto kosteana. Muista oikaista hapsut ja pöyhiä nukka etteivät ne kuivuessaan jää takkuun. Jos ohjeista huolimatta esimerkiksi hapsut jäävät pesun jälkeen ruskeiksi, pese matto tai pelkästään hapsut uudelleen. Puuvillamatot kutistuvat yleensä ensimmäisessä pesussa erityisesti leveyssuunnassa.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit