Tilaa nyt huonekalut kotiin helposti ja edullisesti. Verkkokauppa auki 24/7

Valaisimet ovat tärkeä osa sisustusta

Valaisimet valaisevat, mutta ne ovat myös tärkeä osa kodin sisustusta. Tässä joitain asioita, joita kannattaa pohtia ennen valaisimen hankintaa.

Valaisimet valaisevat, mutta ne ovat myös tärkeä osa kodin sisustusta. Tässä joitain asioita, joita kannattaa pohtia ennen valaisimen hankintaa.

Mihin tilaan valaisin tulee?

Mieti ensin valaisimen käyttötarve ja tila mihin se tulee. Tarvitsetko paljoa valoa, työskenteletkö siellä? Vai onko tärkeämpää luoda vähemmällä valolla tilaan oikeanlainen tunnelma?

Valaisin on myös tärkeä sisustuselementti, ja sen tyylin tulisi mielellään olla linjassa muun sisustuksen kanssa. Tilaan sopimaton valaisin voi harmillisesti latistaa muutoin tyylikkään, viihtyisän ja hyvin suunnitellun sisustuksen!

Perinteisempään sisustustyyliin ei usein sovi kovin moderni ja muodoiltaan minimalistisen pelkistetty valaisin, paitsi jos tietoisesti haluat rikkoa säännön ja käyttää tätä tehokeinona? 

OLOHUONEEN VALAISIMET


Olohuoneessa vietämme paljon aikaa ja sen valaisimille asetamme usein eniten vaatimuksia. Erityisesti olohuoneen kattovalaisin on sellainen, joka koetaan tärkeäksi ja keskeiseksi sisustuksen kannalta. 

Mieti ensin, onko olohuone vain oleskelua ja TV:n katselua varten, jolloin riittää rauhoittava ja tunnelmallinen yleisvalo joka ei ole liian voimakasta. Luetko siellä paljon! Teetkö mahdollisesti käsitöitä ? Silloin tarvitaan reilusti valoa, jota saa kätevästi pöytävalaisimilla, lattiavalaisimilla ja kohdevaloilla. On mielessäsi sitten perinteisempi- tai design valaisin, löydät mallistostamme laadukkaat ja tyylikkäät vaihtoehdot sinun kotiisi.

Hajautettu valaistus

Hajautetulla valaistuksella saadaan olohuoneeseen paras lopputulos. Silloin ei jää pimeitä nurkkia, ja esimerkiksi tauluille ja koriste-esineille joita halutaan tuoda esiin voidaan asettaa kohdevalaisimia!

KEITTIÖN VALAISIMET

Keittiö on monelle kodin sydän! Siellä oleskellaan, ruokaillaan, ja tehdään pieniä askareita. Siksi siellä on oltava myös monenlaista valoa! Tärkeätä on hyvä ja riittävä yleisvalaistus. Tasainen, tehokas ja häikäisemätön valo tasopinnoille ja ruoan laittoon. Tunnelmallista värilämpötilaltaan miellyttävää valoa itse ruokailuhetkeen.

Keittiön kattovalaisin

Ruokapöydän päällä oleva riippuvalaisin olisi hyvä olla säädettävällä valonvoimakkuudella. Suositeltu etäisyys pöydän pinnasta valaisimen alapintaan on noin 60-80 cm, jolloin valo kohdistuu hyvin pöydän päälle, mutta valonlähde ei osu ruokailijoiden näkökenttään.

Saarekkeen yllä voi olla rivissä useita pieniä riippuvalaisimia. Silloin hyvä sääntö on jättää valaisimien väliksi noin 1,5 kertaa varjostimen leveyden verran.

Mikä olisi oikea valon värisävy

Valon värilämpötila vaikuttaa paljon valaistavan tilan tunnelmaan ja ilmeeseen. Kelvin on värilämpötilan mittayksikkö, joka kertoo minkä sävyistä tuotettu valo on. Valaisimien värilämpötilat vaihtelee yleensä välillä 2700K-6000K. Mitä korkeampi Kelvin-arvo on, sitä kylmempää ja sinisempää valo on. Mitä pienenpi Kelvin-arvo on, sitä lämpimämpää ja kellertävämpää valo on!

Perinteisen hehkulampun värilämpötila on noin 2700K, minkä silmä näkee kellertävän valkoisena. Halogeenilampun värilämpötila on noin 3000K. Yleensä kodeissa suositaan 2700-3000K värilämpötiloja. Ne mielletään kodikkaiksi ja lämpimiksi sävyiksi.

4000K värisävyä pidetään neutraalin valkoisena, ja on lähellä puhtaan valkoista. Tätä sävyä suositaan modernissa sisustustyylissä, etenkin kun sisustusta hallitsee valkoisen, harmaan ja mustan sävyt. Yli 4000K värisävyt alkavat selkeästi sinertämään. Niillä on piristävä vaikutus ja niitä käytetään etenkin työtiloissa ja julkisissa tiloissa. Puhutaan eriasteisista päivänvalosävyistä.

LED

Tänä päivänä LED-tekniikka on jo syrjäyttänyt kodin valaistuksessa perinteiset hehku- ja halogeenilamput. Led-lamppujen merkittävä etu onkin niiden energiatehokkuus ja kestoikä verrattuna aiempaan tekniikkaan.

Jatkuvasti tulee lisää myös valaisimia joissa on jo tehtaalla valmiiksi asennettu kiinteä LED, jolloin polttimoa ei tarvitse enään itse hankkia ja asentaa!


Lahjakortti